Vesti

14.5.2020. 16:30

Obeležavanje Međunarodnog dana svetlosti

Treću godinu za redom Nacionalni koordinacioni odbor Srbije 29. i 30. maja organizuje manifestaciju Međunarodni dan svetlosti.

UNESCO je danom svetlosti proglasio 16. maj, dan kada je 1960. godine emitovan prvi laserski zrak pomoću rubinskog kristala. Ovim povodom se od 2018. godine širom sveta organizuju različite manifestacije, a među državama koje obeležavaju ovaj datum nalazi se i Srbija.

Ove godine, usled specifičnih okolnosti u kojima se svet našao zbog pandemije virusa SARS-CoV-2, čitav program, pod sloganom "Vidi svetlost" odvijaće se preko interneta.

Kako organizatori manifestacije navode, ovaj datum nije posvećen samo istraživanjima i primeni svetlosti u nauci, već ima za cilj da skrene pažnju na njenu ulogu u različitim aspektima društva od medicine do održivog razvoja. Uz manifestaciju, objavljena je elektronska knjiga, zbornik "Svetlost u gradu".

Ove godine 29. i 30. maja, građani svih uzrasta moći će da učestvuju u različitim programima kao što su onlajn konferencija, umetnički i literarni konkursi i dečje radionice koje se mogu održavati u okviru porodice.

Posetite sajt Međunarodnog dana svetlosti na http://www.dansvetlosti.rs i saznajte više o programu Međunarodnog dana svetlosti 2020, kao i mogućnostima za prijavu na konkurs "Vidi svetlost".


14.11.2018. 17:00

Saradnja sa optoelektronskom grupacijom Harder Digital SOVA

Saradnja sa optoelektronskom grupacijom Harder Digital SOVA odvija se kroz projekte razvoja pojačavača slike i naprednih sistema za akviziciju slike čiji je cilj da se prevaziđu ograničenja postojećih CMOS i CCD senzora u uslovima niskog osvetljaja. Detaljnije informacije možete pronaći na stranici posvećenoj ovim projektima.


19.09.2012. 17:00

Uspeh studenta Katedre za mikroelektroniku i tehničku fiziku

Sanja Radosavljević, student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta, odsek za Fizičku elektroniku, dobitnik je nagrade Univerziteta u Beogradu za najbolji studentski istraživački rad u 2011. godini u tehničko-tehnološkoj grupaciji. Nagrađeni rad nosi naslov "Primena nelinearnih optičkih efekata za realizaciju poluprovodničkih konvertora frekvencije za solarne ćelije", a realizovan je tokom vannastavnih istraživačkih aktivnosti studenata na Katedri za mikroelektroniku i tehničku fiziku. Nagrada je dodeljena na svečanoj akademiji povodom dana Univerziteta 13. septembra 2012. godine.


29.04.2010. 17:00

Elektrijada - konačni rezultati

Konačni rezultati testiranja: rang lista.

Formiranje ekipa biće obavljeno naknadno, nakon što organizator Elektrijade bude procesirao rezultate testiranja.


27.01.2008. 15:30

15th Central European Workshop on Quantum Optics 2008

Belgrade, Serbia, 30 May - 3 June 2008

Institute of Physics in Belgrade, under the auspices of the Serbian Physical Society, is organizing 15th Central European Workshop on Quantum Optics. CEWQO 2008 should be a continuation of a successful series of yearly meetings which have offered excellent opportunities for the exchange of knowledge and ideas between leading scientists and young researchers in quantum optics and related areas. Recent workshops in this series took place in Vienna (2006) and Palermo (2007). Co-operations between different laboratories and joint applications to the European Funding Organizations should be a by-product to this meeting.

Main Topics:

  • Fundamental aspects of quantum optics and quantum mechanics
  • Single photons and photon pairs
  • Cavity and circuit QED
  • Atoms in intense fields
  • Neutron, atom and molecular quantum optics
  • Quantum gases and fluids
  • Coherence, entanglement and decoherence
  • Optical properties of condensed matter and nanostructures
  • Open quantum systems and chaos
  • Quantum information processing

Deadlines: Registration and abstract submission - 30 March 2008

Call for papers: The Workshop proceedings will be published in a special issue of a refereed journal.


09.01.2006. 14:30

International School and Conference on Optics and Optical Materials, ISCOM

Dear Colleague,

We wish to inform you that International School and Conference on Optics and Optical Materials, ISCOM, will be held in Belgrade from September 2-5, 2007.

Pre registration and further information are on the web site: www.iscom.phy.bg.ac.yu

We would be very grateful for your help to inform about ISCOM your colleagues who might be interested in participation.

Main Topics:

  • Quantum and Atomic optics
  • Linear and nonlinear optics
  • Optical materials (nanostructures, fibers and waveguides)
  • Meta materials and photonic crystals
  • Holography
  • Optical metrology
  • Bio-optics
  • Optoelectronics and Optical communication

Deadlines: Abstract submission & early registration 31 May 2007

Kind regards, Organizing Committee


04.10.2005. 14:43

Postavljen link na starom sajtu

Na starom sajtu Katedre, postavljen je link na ovu stranicu. Stari sajt će funkcionisati sve do potpunog ažuriranja novog sajta.


26.09.2005. 14:04

Probna verzija sajta

Od danas je probna verzija redizajniranog sajta Odseka za Fizičku elektroniku NOBEL dostupna na web-u. U narednom periodu biće dostupne obe verzije sajta, s tim što će tokom sledeće nedelje biti postavljen link na starom sajtu ka ovoj verziji.